Τα 154 χρόνια από Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου γιορτάστηκαν στο Σύδνεϋ

 

Εκδηλώσεις μνήμης στο Σύδνεϋ για τα 154 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

 

Την αξία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη ενίσχυσης της πίστης και της αγάπης μας προς τον Χριστό, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου, μιας κορυφαίας πράξης του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών.

Με πρωτοβουλία της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας και με αφορμή τη συμπλήρωση, πριν από λίγες μέρες, 154 ετών από το γεγονος του Ολοκαυτώματος, το πρωί της Κυριακής, 15 Νοεμβρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 864 Κρητών που θυσιάστηκαν κατά την ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού.

 

 

Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και εκπρόσωποι της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος, μέλη και πολλοί νέοι από την Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη για τη συνέπειά τους να τιμούν κάθε χρόνο στους Αντίποδες την επέτειο του ηρωικού Ολοκαυτώματος.

 

 

 

Ο ίδιος, στη σύντομη ομιλία που εκφώνησε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, περιέγραψε καταρχάς τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τέτοιες μέρες, τον Νοέμβριο του 1866, στη Μονή Αρκαδίου, σημειώνοντας ότι συνιστούν μια ηρωική θυσία που αφενός συγκλόνισε την Ελλάδα, καταδεικνύοντας ότι οι Κρητικοί δεν άντεχαν άλλο τον τουρκικό ζυγό και τη σκλαβιά, και αφετέρου έγινε γνωστή στο εξωτερικό και ειδικότερα στις χώρες που συνιστούσαν τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, ενισχύοντας το φιλελληνικό πνεύμα και κίνημα.

 

 

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τους σύγχρονους Έλληνες, που είχαν την τύχη να γεννηθούν και να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα, είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνούν την ιστορία τους, αλλά να παραδειγματίζονται από τους αγώνες των προγόνων τους. “Δεν πρέπει να ξεχάσουμε από πού ξεκινήσαμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε την τόλμη που είχαν οι πρόγονοί μας”, υπογράμμισε.  “Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε από πού βρήκαν αυτοί οι άνθρωποι τη δύναμη να θυσιαστούν”, προσέθεσε, επισημαίνοντας με έμφαση ότι “ο Χριστός και η πίστη ήταν η δύναμή τους και το κουράγιο τους”.

 

 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αναγνωρίζοντας μεν ότι οι σημερινές συνθήκες δεν απαιτούν αντίστοιχης μορφής θυσίες, όπως εκείνη των 864 Κρητών στη Μονή Αρκαδίου, παρότρυνε εντούτοις τους παρευρισκόμενους “να μιμηθούμε το παράδειγμά τους ως προς την πίστη και την αγάπη που είχαν προς τον Χριστό και την Εκκλησία”. “Δεν πιστεύω προσωπικά οτι υπάρχει Έλληνας Ορθόδοξος, βαπτισμένος στο όνομα της Αγίας Τριάδας, που μέσα του να μην έχει έστω και μία φλόγα πίστης και αγάπης προς τον Χριστό”, σημείωσε κλείνοντας, για να επισημάνει πως “η σημερινή ημέρα μας δίδει το ερέθισμα και την πρόκληση αυτή τη φλόγα να την κάνουμε φωτιά”.