Ένα μικρό φιλοσοφικό πάρκο στο κέντρο της Κηφισιάς

 

Μαρμάρινες στήλες με δελφικά παραγγέλματα οριοθετούν έναν χώρο ελληνικού φωτός

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Σταύρου Ζαπάντη, δημιουργήθηκε ένα μικρό φιλοσοφικό πάρκο σε ανοικτό χώρο πρασίνου, δίπλα στην Πλατεία Πλατάνου στο κέντρο της Κηφισιάς.

 

Δελφικά Παραγγέλματα των Επτά Σοφών της αρχαιότητας, τα οποία κάποτε χαράχτηκαν στους τοίχους του μαντείου των Δελφών για να χαραχτούν και στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, τοποθετήθηκαν σε οδοστήλες και βρίσκονται γύρω από τον κύριο χώρο της μικρής πλατείας με το πράσινο και τα παγκάκια.

Ο χώρος δημιουργήθηκε πάνω από το δημοτικό Alsos Parking, δίπλα στο ιστορικό Άλσος Κηφισιάς.

 

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, σε μια σεμνή και σύμφωνα με τις επιταγές του ΕΟΔΥ τελετή. Εκτός του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου και κάποιων δημοτικών αρχόντων, παρούσα και η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολίτσα Γεωργοπούλου Λιαντίνη, χήρα του λάτρη του αρχαιοελληνικού πνεύματος και καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Δημήτρη Λιαντίνη.

 

 

Στα αποκαλυπτήρια, η κυρία Λιαντίνη αναφέρθηκε στα αναγεγραμμένα δελφικά αποφθέγματα, «ως πανελλήνιες αξίες του Ελληνισμού, ως οδοδείχτες για επιστροφή στις ρίζες μας, ως παραγγέλματα που ανυψώνουν το πνεύμα μας, μάς προφυλάσσουν από το χυδαίο και εξευγενίζουν το νου μας, όπως το «γνώθι σ’ αυτόν» και το «μηδέν άγαν», μια επιτομή της ζωής και εργαλείο της αυτοτελείωσής μας».

 

 

Συγκεκριμένα, έξι μαρμάρινες στήλες με τριάντα έξι δελφικά παραγγέλματα, πολύ κοντά στις σαρκοφάγους που αποδίδονται στην οικογένεια του Ηρώδη του Αττικού και στα αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την πλατεία της Κηφισιάς, θυμίζουν ότι η Κηφισιά είναι ένας από τους 12 Δήμους της αρχαίας Αθήνας, που ήκμασε ιδιαίτερα κατά την προκλασική και κλασική αρχαιότητα.

Αποτελούν μαρτυρία του ελληνικού φωτός, εκείνου που ενέπνευσε τους ανθρώπους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν τα τελευταία 150 χρόνια στο πράσινο προάστιο στους πρόποδες του μαρμάρινου βουνού της Πεντέλης και οικοδόμησαν τη νέα Ελλάδα, σύμφωνα με το πνεύμα του ελληνικού διαφωτισμού.

 

 

Στο καταπράσινο περιβάλλον της Κηφισιάς με τη γοητεία της μακράς της ιστορίας, εγκαταστάθηκαν αρκετοί Έλληνες βαμβακέμποροι από την Αίγυπτο φέρνοντας μαζί τους, εκτός από τον πλούτο, τις συνήθειες των αστών, τον αθλητισμό, την βιβλιοφιλία, την εθνική εκπαίδευση και την συνείδηση της κοινωνικής προσφοράς. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αποτελεί μέχρι και σήμερα χαρακτηριστικό παράδειγμα αστικής «κτιριακής» προσφοράς στην Κηφισιά, ως αποτέλεσμα της παρουσίας των Ελλήνων μεγαλοαστών, οι οποίοι ασχολούνταν επαγγελματικά με το βαμβάκι και είχαν για χόμπι τη βοτανολογία.

Επιφανείς προσωπικότητες επέλεξαν το φως και την ιστορία της όμορφης κηπούπολης στα βορεινά της Αττικής για να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Στην αρχαιότητα, ο πατέρας της Αττικής Κωμωδίας Μένανδρος ο Κηφισεύς, όπως και ο λάτρης και ευεργέτης της Αθήνας Ηρώδης ο Αττικός.

Στους νεότερους χρόνους πολλοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και εθνικοί ευεργέτες, άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Οι Πρωθυπουργοί Θεόδωρος Δηλιγιάννης και Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ίωνας Δραγούμης, ο Εμμανουήλ Μπενάκης και η Βιργινία Μπενάκη, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Μιχαήλ Μελάς, ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, οι λογοτέχνες Γεώργιος Δροσίνης και Άγγελος Σικελιανός και πολλοί άλλοι.

Ν.Ν.Ν

 

https://www.parapolitika.gr