Συμμετοχή του Γεν. Γραμμ. Γιάννη Χρυσουλάκη στην διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα»

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ομότιμος Καθηγητής, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε χθες, Κυριακή 26-4-21, στην διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο Ομογενειακός Σύλλογος “Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer Integrationsverein ” με έδρα τη Βιέννη.  Θέμα της “Η άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα”.

Η εκδήλωση αφορούσε στο περιεχόμενο της ψηφιακής έκθεσης με τίτλο «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021» (15 Μαρτίου – 28 Μαΐου 2021) και τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρεις παράλληλες εκθέσεις, με κοινά εκθέματα, τα οποία παρουσιάζονται μετά τη συνεργασία του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Ελλάδα) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος).

Οι εκθέσεις παρουσιάζουν μια διαφορετική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο. Προβάλλονται, για πρώτη φορά, ανέκδοτα αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πτυχές της Παλιγγενεσίας, του βασιλείου των Δύο Σικελιών, του Φιλελληνισμού και της συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα στοχεύοντας στην ανίχνευση πτυχών, διαδρομών και σχέσεων, οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Το αρχειακό υλικό του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης αποτελεί τον κορμό της έκθεσης γύρω από τον οποίο προστέθηκε αντίστοιχο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Ελλάδα) και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος). Τον συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε ο νεολληνιστής καθηγητής και εμπνευστής της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, Γιάννης Κορίνθιος.

 

 

 

Την εκδήλωση προλόγισε και η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού, κα Στεφανία Τανιμανίδου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, κ. Παύλος Κυπριανού, ενώ χαιρέτισε η πολιτολόγος και μέλος του «Ήφαιστου» Βιέννης, κα Ιφιγένεια Μωραϊτίνη – Πατριαρχέα. Ομιλητές ήταν ο Καθ. Κων/νος Καραπιδάκης με θέμα «Μια ιστορία εικόνων, η εικονογραφία του Εικοσιένα», ο καθ. Γιάννης Κορίνθιος με θέμα «Η Νάπολη και η Ελληνική Παλιγγενεσία». Ο καθ. Κορίνθιος παρουσίασε και την ψηφιακή έκθεση «Η άλλη πλευρά της Σελήνης του Εικοσιένα» με εικονική περιήγηση. Ομιλητές ήταν επίσης η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κα Αμαλία Παππά, η οποία μίλησε με θέμα «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία. Η συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους», καθώς και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και καθ. Βυζαντινολογίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, με θέμα «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία. Η συμβολή της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών».

Οι ηθοποιοί Ινώ Μάτσου και Έρη Μπακάλη διάβασαν λογοτεχνικά αποσπάσματα, ενώ συντόνιζε η κα Μαρία Μόσχου, ανταποκρίτρια του ομογενειακού ΜΜΕ «Hephaestus Wien» στην Ελλάδα. Μπορείτε να περιηγηθείτε εντός του ιστορικού κτιρίου του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης, το οποίο κοσμείται από τις τοιχογραφίες του έλληνα ζωγράφου Βελισάριου Κορένσιου από την Κυπαρισσία και να επισκεφθείτε την έκθεση στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://poly.google.com/view/a8pOOK1t-G5 https://www.youtube.com/watch?v=XuQmPkwmHF8